Naanbröd

Naanbröd – Ett måste på varje indiskt matbord.

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 1dl naturell yoghurt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk jäst, torr
  • 2 dl mjölk, mellan
  • 8,5 dl vetemjöl
  • 1/2 dl sesamfrön

Gör så här:

  1. Vispa ägg, yoghurt, salt, bakpulver, jäst, socker och olja i en stor skål.
  2. Ta mjölken och värm till 45 grader (använd digitaltermometer) och börja med att blanda ner 1/2 dl av mjölken i skålen med resten av ingredienserna.
  3. Blanda försiktigt ner 8 1/2 dl mjöl samtidigt som resterande av mjölken. Blanda ner en liten mängd i taget med en visp och undvik klumpar.
  4. Arbeta ihop innehållet i skålen till en klumpfri deg som inte klibbar. Tillsätt ev. lite extra mjöl vid behov.
  5. Tag lite olja och pensla över degen, täck den sedan med en handduk och låt jäsa i ungefär 2:30 h.
  6. Smörj två ugnsplåtar och sätt din ugn på högsta värmen.
  7. Ta degen och knåda den noga i 2 minuter. Lägg upp degen på plåtarna och dela i ett jämnt antal bitar, för mig brukar det bli ungefär 12 st.
  8. Strö över sesamfröna över dina degbitar och spraya på lite vatten.
  9. Grädda en plåt åt gången, 3 minuter på första sidan och ungefär 1 1/2 minut på andra.
  10. Klart!

Hoppas det smakar!

Med vänlig hälsning,
Ayaan Chadha